HTML

bitcoin - az új digitális fizetőeszköz

A bitcoin egy p2p rendszerű, elosztott adatbázisban tárolt, open source digitális pénz, aminek különlegessége az, hogy némi GPU-időt rászánva gyarapítani is lehet a vagyonunkat. Bővebb információ a Bitcoin portálon.

Friss topikok

Linkblog

Archívum

A blogot a Bitcoins Hungary Kft. támogatja.

2011.06.18. 02:47 bitcoin

Megéri-e bitcoint bányászni?

Címkék: árfolyam hardver advanced teljesítmény btc bányászat mining kalkuláció bitcoin thash/s

 

Röviden válaszolva: általában nem, ráadásul egyre kevésbé.

Voltak olyan idők, amikor nagyon megérte, de azok már elmúltak, és nem is jönnek vissza.
Itt van egy elég jól eldugott táblázat a kezdetekről. Jól látható, hogy a 2009-es évet egy, az átlagosnál csak kicsivel magasabb teljesítményű (pl. Q6600 quad) géppel tekerték végig (7 Mhash/s). A difficulty sokáig 1 volt, tehát olyan sebességgel lehetett egy mezei PC-vel blokkokat generálni, mint most a share-eket a poolokon. Utána 2010 júliusáig elég volt egy közepes minőségű GPU (pl. HD 5770, 220 Mhash/s) a teljes kitermeléshez.  Aztán tavaly július közepén jött egy nagy ugrás: elérte a keresési teljesítmény az 1 Ghash/s-ot. Valószínűleg ekkor szálltak be az első külsősök. Ne feledjük: eddig a pontig a rendszer a fejlesztőknek összehozott legalább 3 millió BTC-t (2010. július 13: 66528. blokk, szorozd be 50-nel...).

2010 őszén kezdődött a mozgolódás: létrejöttek az első poolok, megnyílt a japán BTC-tőzsde, egyre többen tudtak a projectről. Ez szépen meg is mutatkozott a számokban, október közepére 10, karácsonyra 100 Ghash/s fölötti volt az összvolumen (annyi, mint amennyit jelenleg egy "futottak még" kategóriájú pool termel). Ezzel párhuzamosan a difficulty is felkúszott 14 ezer fölé.  2011 februárjának a végén megint volt egy jelentős ugrás, aztán májusban beindult a nagyüzem, ciklusonként majdnem másfélszereződött a teljesítmény (május elején át is lépte a termelési kapacitás az 1Thash/s-es határt).

Jelenleg (2011. június közepén) 800 ezer fölötti difficultynél (megj.: csinálhatták volna logaritmikusra, mert gyorsan el fog szállni) és 7-8 Thash/s-os összkapacitásnál tartunk. Közben a BTC értéke beszorult 20 USD alá, és a jelenlegi állás szerint nem is akar onnét kimozdulni.

Akkor most matekozzunk egy kicsit, segítségünkre lesz a különféle hardvereket összehasonlító táblázat. A CPU-val számoló gépek felejtősek, használatuk értelmetlen (max. 15-25 MHash/s, a legmodernebb i7-es és xeonos csodákkal). Minél erősebb GPU kell tehát (ebbe a ligába nettó 20 ezer Ft alatti videókártyával nem is érdemes beszállni).

Nézzünk először egy belépőszintű, low budget megoldást. Legyen mondjuk egy HD5770-es, azt éppen ennyiért vesztegetik. Kell alá egy teljesen standard gép (pl. egy i3-as) kicsit erősebb (megbízható, legalább 450-es) táppal, mindez nettó 80-100 (bruttó 100-120) ezerből összerakható. (Itt jegyzem meg, hogy hash-számolásra az AMD/ATI chipes VGA-kártyák sokkal alkalmasabbak az nVidiásoknál, mert kategórián belül általában nagyobb bennük a párhuzamosan dolgozó "futószalagok" száma, ami ennél a feladatnál a legfontosabb paraméter az órajel mellett). Ezzel a felszereléssel,  némi kis túlhúzással 210-220 Mhash/s-t tudunk tartósan produkálni, kb. 100W (gép) +100W (GPU) teljesítmény mellett.

Ha valaki látott mostanában villanyszámlát, az tudja, hogy a mindenféle jogcímeken odaírt összegek eredményeként bruttó 48-49 Ft-ra jön ki egy lakossági kWh. Egy belépőszintű konfig tehát naponta kb. 230 Ft-ot eszik meg, ehhez a meleg nyári hónapokban csapjunk még hozzá egy szolid légkondícionálást, és máris éves szinten 90 ezer Ft fölötti energiaköltségnél tartunk, nonstop üzemmenetet feltételezve.

Vannak fenn a neten különféle kalkulátorok (pl. ez, vagy ez, vagy pl. ez, ami már egészen szofisztikált módon paraméterezett), látható tehát, hogy elméletileg ezzel a vassal a jelenlegi 877 ezres nehézség mellett 0,25 BTC-t tudunk kitermelni naponta (ha közben szerencsénk is van, és állandóan működőképes a pool, mínusz költségek, jutalékok). Havonta ez jó esetben 7,5 BTC, a jelenlegi (14 USD/BTC és 185 HUF/USD) árfolyamokon valamivel kevesebb mint 20 ezer Ft. Ebből lejön a villany ára (7500 Ft), így elmondhatjuk, hogy 100 ezer Ft befektetéssel havi 12 ezer Ft-ot realizálhatunk. Egészen a jövő hétig, mert akkor emelkedni fog a difficulty (kb. 30-40%-kal), aztán megint és megint, 1-2 hetente, a növekedés ütemétől függően. Ha nem emelkedik ezzel párhuzamosan az árfolyam, akkor a hasznunk szépen elolvad.

folytatás: http://bitcoin.blog.hu/2011/06/18/megeri_e_bitcoint_banyaszni_2_resz 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bitcoin.blog.hu/api/trackback/id/tr842994154

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása