HTML

bitcoin - az új digitális fizetőeszköz

A bitcoin egy p2p rendszerű, elosztott adatbázisban tárolt, open source digitális pénz, aminek különlegessége az, hogy némi GPU-időt rászánva gyarapítani is lehet a vagyonunkat. Bővebb információ a Bitcoin portálon.

Friss topikok

Linkblog

Archívum

A blogot a Bitcoins Hungary Kft. támogatja.

2011.06.26. 14:57 bitcoin

Megjegyzések, észrevételek a bitcoins.hu Bitcoin portállal kapcsolatban

Címkék: észrevételek portál bitcoin bitcoins.hu

Ide várjuk az első magyar Bitcoin portállal, illetve ezzel a bloggal kapcsolatos megyegyzéseiteket, észrevételeiteket, tanácsaitokat, pontosításaitokat.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bitcoin.blog.hu/api/trackback/id/tr73016109

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Végigolvastam a FAQ-ot, de sajnos nem találtam arra választ, ami szerintem egy fontos kérdés.
Ha valaki tényleges pénzre szeretné váltani a bitcoin-jait, mert úgy látja jónak, akkor ez milyen bevételnek minősül? Akár hogy is van, pénzért még mindig több mindent lehet venni, mint bitcoin-ért, és nem mind1, hogy mennyi marad utána. A forex kereskedelemnél pl. ha valaki Ciprusi cégnél vezet számlát, akkor nem kell adót fizetni a nyereség után. A bitcoin-nál hogyan van ez? Gondolom, hogy normál bevételnek minősül, mintha eladnék valamit az EBAY-en, és ha megérkezik a számlámra a pénz, akkor az adóbevallásomban szerepeltetni kell.
Hogy milyen bevételnek minősül? Kb. olyannak, mint amikor kimész Bécsbe, vagy Szlovákiába és a határon pénzt váltasz. Ha adózott pénzedből vásárolsz Bitcoin-t, vagy fordítva, szükségtelen bevallani.

"ha valaki Ciprusi cégnél vezet számlát, akkor nem kell adót fizetni a nyereség után. A bitcoin-nál hogyan van ez?"

A bitcoin decentralizált pénz, nem létezik semmiféle központi hatóság, senki nem tudja a pénz tulajdonosainak kilétét. Nincsenek számlavezetési díjak, nincsenek tranzakciós adók, stb. Van viszont tranzakciós díj, melyenek nagyságát te magad határozhatod meg. Ezt általában 0,001 BTC-ben szokták meghatározni. Amennyiben úgy döntesz, hogy csak nulla tranzakciós diját vagy hajladó fizetni, akkor az átutalás néhany perc helyett egy-két óra. A tranzakció akkor érvényes, ha legalább 6 igazolást (érvényesítést) kap a tranzakció.

A számítógépben lévő pénztárcádnak van egy kódja, mely kb. így néz ki: 1DVEA5YFZUQGcusraGUoEyatyS2XvMxP5R, melyet telepítéskor generál a program. Aki a pénzt a pénztárcádba küldi, küldéskor ezt a kódot adja meg. A rendszer nem tudja, hogy e pénztárcának ki a tulajdonosa, egyszerűen csak erre a kódszámu pénztárcára küldi a pénzt. Ha a számítógépedben netán valaki kinyitja a pénztárcádat, nem tud vele semmit kezdeni. Ahhoz tudnia kellene a jelszót, mely engedi a pénztárcán lévő összeggel a manipulációt. A pénztárca telepítésekor a pénztárca megkér, hogy hozd létre a saját jelszavadat, melyre majd a pénztárca engedelmeskedni fog. (ezt a jelszót elfelejteni nem ajánlatos, sem a gépben tárolni. szinte feltörhetetlen) Erre a jelszóra fog majd a pénztárca hajlandó pénzt küldeni egy másik kódszámú pénztárcára.

Többféle pénztárca is létezik, pld. olyan is, melyet mobiltelefonra is telepíthetsz. Én a számítógépre telepítendő pénztárcák közül az Electrum-ot ajánlanám. Én saját pénztárcámnak egy 18 karakterű jelszót adtam. A pénztárcák, programok, ingyenesen letölthetők a net-ről.

Pénzért valóban még mindig több mindent lehet vásárolni. A helyzet viszont gyorsan változik, és egyre többen kezdik használni, egyre több mindent lehet Bitcoinért vásárolni. Ezért könnyen elképzelhető, hogy öt éven belül a bitcoin az öt-tízszeresét fogja érni mint manapság.

A bitcoin működésének kipróbálására ajánlom feltelepíteni valamelyik pénztárcaprogramot, az Electrum-ot, vagy a Bitcoin Qt (Bitcoin QT a telepítés után lehúzza netről az összes adatot is, mely sok órát is igénybevehet, míg az Electrum nem, mert a szervereken tárolt adatokat használja), és meglátogatni olyan netes weboldalt, mely a látogatásokért Bitcoin-al fizet, és pénzt küld a pénztárcádba (www.bitvisitor.com/). Az összeg nagyon minimális, csak arra jó, hogy ingyen megismerkedj a működéssel. A Bitcoin-t deflációs pénzként tervezték. Azaz értéke, amennyiben egyre többen használják, csak növekedhet, ellenben a kormányok által létrehozott pénzel, mely inflációs, azaz értéke csökken. Ezért 1 Bitcoin=1 millió Satoshi.
süti beállítások módosítása