HTML

bitcoin - az új digitális fizetőeszköz

A bitcoin egy p2p rendszerű, elosztott adatbázisban tárolt, open source digitális pénz, aminek különlegessége az, hogy némi GPU-időt rászánva gyarapítani is lehet a vagyonunkat. Bővebb információ a Bitcoin portálon.

Friss topikok

Linkblog

Archívum

A blogot a Bitcoins Hungary Kft. támogatja.

2011.06.23. 05:13 bitcoin

Kicsit korai még temetni a Bitcoint...

Címkék: jövő recenzió bitcoin

http://index.hu/tech/2011/06/22/igy_bukik_el_a_penz_online_forradalma/?utm_source=cimlap&utm_medium=link&utm_content=2011_06_23&utm_campaign=index

Az első indexes hír a Bitcoinról egyből temeti is azt, ráadásul pole-pozícióban a főoldalon. Hancu cikke jó összefoglaló, de kissé felületes, még akkor is, ha egyszerűsíteni akart.

"A rendszer fix időközönként oszt virtuális pénzt a hálózaton éppen dolgozóknak, a befektetett erőforrások arányában."  Még véletlenül sem, mert teljesen random időközönként; az időközök hosszútávú átlagát próbálják meg fixálni a difficulty változtatásával. 

"Az átutalás a fájlcserélő hálózatokhoz hasonlóan a küldő és a fogadó direkt összekötésével történik"  Ez megint nem igaz, a fogadáshoz nem is kell online-nak lennünk, elég, ha valamikor később leszedjük az új blokkokat.

"elég egyszerűen belépni bárki virtuális pénztárcájába, és elutalni magunknak, amit benne találunk"  A virtuális pénztárcában csak kulcspárokat találunk... de ez már tényleg csak szőrszálhasogatás. 

Ezekután nem csoda, hogy a konklúzióban is vannak téves megállapítások.

"(...) valahogy könnyebb bízni, mint egy nyílt forráskódú szoftverben, amit pár névtelen hekker írt."  A programozótársadalom ezzel szemben általában pont abban bízik, ami nyílt forráskódú és jól dokumentált. (A hekkert meg -- gondolom -- kikérnék maguknak a programozók.)

"becslések szerint százmillió dollár is lehet a jelenleg közkézen forgó coinok értéke." Éppen ez az, ami miatt egy darabig még egyben marad a rendszer: ez már túl nagy összeg lenne ahhoz, hogy valakik egyik napról a másikra elbukják, ráadásul úgy, hogy ennek az összegnek kb. a fele egy szűk csoportnál (a rendszer kitalálóinál) van.

Az sem biztos, hogy mindent feltétlenül központilag kell nyilvántartani, irányítani, szabályozni. Gondoljunk magára az internetre (és az alapját jelentő TCP/IP protokollcsaládra). Több évtizedes technológia, és teljesen elosztott, önszabályozó, nagy központok nélkül. Ha nem ilyen lenne, már rég túllépett volna rajta a műszaki evolúció. Ehhez képest most váltunk éppen négyről a hatra :-), azt is csak azért muszáj megtenni, mert kinőtte magát a rendszer és elfogytak a címek. Egyébként meg köszöni szépen, jól elvan központok nélkül is.

 

 

 

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bitcoin.blog.hu/api/trackback/id/tr313007622

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Netsplit-re fel van készülve a rendszer? Vagy, ha leszakad egy régió (pl. Egyiptom ugye), akkor ők nem adhatnak-vehetnek még egymás között se? Mert mi van, ha a szétszakad szegmens egyikében is elköltöm a pénzem, és felhívom a haverom, aki a másikban tudja ugyanezt megtenni (odaadtam neki a kulcspárom előtte)? Összekapcsolódáskor szinkronizálás van? És a dupla tranzakciókból csak az első lesz jóváírva? De ha már elköltötte valaki azt, amit én csaló módon utaltam át neki? Akkor láncreakció szerűen a fél rendszer rollback-elődik?... Vagy hogy is van ez?
A főszabály az, hogy akkor érvényes egy tranzakció, ha az naplózódik a blokkok főláncában (en.bitcoin.it/wiki/Block_chain).

Ha nem tud konnektálni a kliensed, akkor ugye így jártál, nem tudsz tranzakciót sem létrehozni. Ha van kapcsolatod, és kezdeményezel egy tranzakciót, akkor az előbb-utóbb bekerül egy blokkba. Ha a blokk a főláncban van, akkor az tiszta sor. Ha szétszakad a hálózat, akkor egymásra találás után az az ág győz, amelyik hosszabb (jellemzően amelyiket nagyobb bányászati erőforrás állítja elő), a másik invalid lesz, az érvénytelen blokk(ok) tartalma meg bekerül egy új, immáron a főágban lévő blokkba. Amennyire én látom, ez elég ritka eset, inkább az szokott előfordulni, hogy két nyerő hash is létrejön közel egyidőben, és a poolok egyik része az egyik, másik része a másik hasht veszi alapul az új blokk generálásához (ezért is érdemes a nagyobb poolokhoz csatlakozni...).

Ha blockexplorerrel megnézel egy blokkot, láthatod, hogy minden pénzegyság életútja lekövethető a keletkezésétől fogva (hiszen a bitcoin aláírt tranzakciók láncolata). Ugyanazt a BTC-t kétszer nem tudod elkölteni, hiszen az a blokkokban tárolódik, nálad csak kulcspárok vannak, amivel igazolhatod, hogy az adott tranzakciót te kezdeményezted. Így annak semmi értelme nincs, hogy ugyanazon kulccsal ugyanazt a pézegységet elutald, mert az a tranzakció lesz csak érvényes a kettő (vagy több) közül, amelyik előbb kerül bele a blokkláncba. Elkölteni meg csak azt a pénzt érdemes, ami igazoltan a főláncban van. Elvileg elkölthetsz 10 alatti confirmációjú pénzeket is (kisebb összegeknél ez nem túl nagy kockázat), de alapvetően a te felelősséged az, hogy mikortól tekinted úgy, hogy az a pénz tényleg a tiéd. Mivel a kliens utalásoknál mindig a legnagyobb confirmációjú pénzegységeket használja kifizetésekhez, a gyakorlatban ritkán fordul elő olyan eset, hogy fedezetlen pénzt költsél el (amit később lesztornóznak).
@mimindannyian:

Ami még kimaradt, pedig a lényeg: vedd figyelembe azt is, hogy a gyakorlatban a blokkok legalább 80%-át a négy nagy pool valamelyike generálja. A nagy poolok eleve több szerverből (általában több földrészen elhelyezett szerverekből) álló hálózatok, elég jó belső kommunikációval és kapcsolódással az internethez. A jelenlegi egymillió körüli difficultyknél minimális a matematikai esélye annak, hogy magányos bányász vagy kisforgalmú pool tudjon gyors egymásutánban több blokkot is generálni. Tehát a felvetésed meglehetősen elméleti: ha a hálózat kis része szakad le, akkor marginális az esély arra, hogy több tranzakció is végrehajtható legyen egymás után a leszakadt szegmensben.
@mimindannyian:

online rendszerről lévén szó, természetesen nincs offline kereskedelem.

pontosabban csak a fogadó fél lehet offline: az újabb blokkok letöltődésével a helyi adatbázisunba bekerülnek a bennünket érintő újabb tranzakciók is, és erre bármilyen későbbi időpontban sor kerülhet.
süti beállítások módosítása