HTML

bitcoin - az új digitális fizetőeszköz

A bitcoin egy p2p rendszerű, elosztott adatbázisban tárolt, open source digitális pénz, aminek különlegessége az, hogy némi GPU-időt rászánva gyarapítani is lehet a vagyonunkat. Bővebb információ a Bitcoin portálon.

Friss topikok

Linkblog

Archívum

A blogot a Bitcoins Hungary Kft. támogatja.

2011.06.18. 03:02 bitcoin

Megéri-e bitcoint bányászni? (3. rész)

Címkék: árfolyam hardver advanced teljesítmény btc bányászat mining kalkuláció bitcoin thash/s

Nézzünk egy olyan esetet, amikor nem aprózzuk, hanem egy egészen brutális konfigurációt rakunk össze. Tegyünk bele egyből 2 db HD 6990-est (ami most a top, sajnos darabjáért nettó 130-150 ezret is elkérnek), ehhez már profi, legalább 1000W-os táp dukál, meg egy rendesebb ház megfelelő hűtéssel (a két kártya 800 W körül disszipál + a CPU), a végén nettó félmillió körül fogunk megállni. Persze ennyi pénzért már kapunk is valamit, 1400 Mhash/s körüli teljesítménnyel számolhatunk cserébe. Ezt a szerkezetet légkondi nélkül az év nagy részében szinte biztosan nem tudjuk üzemeltetni (hacsak nem költözünk ki Alaszkába, a Google szerverfarmjai mellé), így naponta 30 kWh energia költségével (1440 Ft) számolhatunk, ez év végéig 280 ezer Ft.

Optimista változatban (20% növekedés, 100 USD-s BTC év végére) másfél milliónál többet (1 541 ezer Ft) kereshetünk félmilliós befektetésünkkel. Ennyiből jelenleg kb. 190 BTC-t tudnánk venni a tőzsdén, és majd' 3 MFt-ot (2 990 ezer Ft) realizálhatnánk árfolyamnyereségként. Nagyobb, 30%-os termelésnövekedés mellett 100 USD-s év végi BTC-vel a monstrumunk csak  1 MFt körüli nyereséget termelne (1 088 ezer Ft) idén. Ha nem látnak a befektetők fantáziát a bitcoinban, és csak 40 USD lesz az árfolyama, akkor nyereségünk 30% növekedés mellett 267 ezer Ft-ra olvad (igaz, ekkor a BTC vásárlással is csak 900 ezer Ft lenne a hozamunk).

Érdekes megfigyelés, hogy a csúcskategóriás géppel kisebbet kockáztatunk, mint a bitcoin-vadászatra éppen csak alkalmassal. Még 50%-os fix növekedéssel és 30 USD-s BTC-vel is bejön a villanyszámla ára (ha a hardver ára nem is). Ez egyrészt az erősebb videókártya jobb teljesítménymutatója miatt van, másrészt azért, mert erős növekedés mellett is az első hónapban megkeresi az idei energiaköltségét a gép.

A másik érdekes megfigyelés, hogy ha nem hardvert, hanem BTC-t vásárolunk, akkor szinte minden esetben jobban járunk (még úgy is, ha a hardvert év végén 80%-os áron eladjuk), ezért bányászni lényegében csak annak érdemes, akinek otthon saját vízierőműve van a kert végében (ezzel a hűtés is megoldva :-), vagy akinek hegyekben állnak a garázsában a csúcskategóriás VGA-kártyával felszerelt gépei, és nem tud velük mit kezdeni. Esetleg még olyannak, aki kispályás módon bányászik, és éjszakánként véletlenül bekapcsolva felejti grafikai munkaállomását a melóhelyén...

A harmadik érdekes megfigyelés, hogy annak, aki bányászni akar, még egy-két jó hónapja lehet, utána akár neki se álljon. Vegyük a brutál gép, a 20%-os növekedés és az 50 USD-s árfolyam esetét. Mostani kezdéssel év végéig 101 BTC bányászható így össze, és ez 657 ezres tiszta hasznot hoz a konyhára. Ha két hónappal később, augusztusban kezdenénk el a bizniszt, csak 39 BTC-t keresnénk idén, ami csak 160 ezret hozna, tehát nem termelné ki a gép a befektetést.

A negyedik érdekes megfigyelés pedig az, hogy ha nem emelkedik dinamikusan a BTC árfolyama, akkor jövőre várhatóan stabilizálódni fog a termelés, kb. az energiaköltségeknek megfelelő szinten. Hacsak valaki ki nem jön egy célhardverrel, a GPU-s bányászatot a magas energiafelhasználás erősen korlátozni fogja.

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bitcoin.blog.hu/api/trackback/id/tr192994161

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kijöttek célhardverrel :)
süti beállítások módosítása